“Билка” с кампания “За по-добра детска орална хигиена”

Кампанията има образователен характер и учи децата как правилно да мият зъбките си

 

София, 21 май 2012 г. От началото на месец май „Билка“, производител на български качествени и натурални козметични продукти, стартира социално-образователна кампания за по-добра детска орална хигиена. Идеята на кампанията е повишаване на познанията и образованността на децата и родителите по отношение на значението на хигиенните навици за здравето и бъдещето развитие. За съжаление статистиката показва, че много от децата още в ранна възраст имат проблеми със зъбите, което често е причинено от недобрата орална хигиена. По данни на Български зъболекарски съюз 5-годишните деца  у нас имат средно 4-5 зъба с кариес, 12-годишните имат средно по 3-4 вече постоянни зъба с кариеси, а всеки 18-годишен е с поне един изваден зъб. Децата под две годишна възраст също могат да развият кариес. Пренебрегването на грижите за зъбите в най-ранна детска възраст категорично рефлектира върху оралното здраве по-късно.  Стоматолозите са категорични, че и родителите обръщат прекалено късно внимание на зъбите на децата си.

Това е повод децата да бъдат образовани по лесен и достъпен за тях начин. По време на кампанията „Билка“ гастролира в 20 столични детски градини с образователната постановка „Веселите зъбки“ и представи по лесен и достъпен за децата начин значението на добрата орална хигиена.

 

Постановката

„Веселите зъбки“ е образователна постановка, която има за цел да научи децата как да поддържат своите зъбки здрави. В това детско представление актьорите са двама – актьорът Цветомир Иванов, който се превъплащава в ролята на доктор Зъбчев и Поли Иванова, която играе с двете кукли – мистър Зъбобол и Бобърчо.

Сюжетът на постановката се гради на историята за малката Ели, която не обичала да си мие зъбките, а често похапвала сладкиши и бонбони. В постановката се набляга на няколко основни момента  – колко често се мият зъбките, коя храна е полезна и вредна за здравите зъби, с какви движения се мием и по колко време търкаме. Тези моменти се повтарят няколко пъти в хода на историята, за да могат децата да ги запомнят лесно.

В хода на действието, дечицата имат възможност да отговарят на различни въпроси, свързани с оралната хигиена и да участват в игра по правилно миене на зъби. Времетраенето на представлението е 30 минути.   

 

(Снимки: Булфото)