“Централни Хали” София навършват 100 години

През 1911 г. се откриват софийските „Хали“, един от символите на икономическия и градоустройствен подем на столицата в началото на 20 век

 

София, 27 май 2011 г. Тази година сградата на «Централни Софийски Хали“ навършва 100 години. По повод кръглата годишнина търговския комплекс със съдействието на сайта „Стара София“ ще покаже на посетителите изложба на 42 фотоса от миналото на „Централни Хали“, от улиците и сградите на стара София. Експозицията е изложена на втория етаж на търговския център и може да бъде разгледана до 16 юни 2011 г. По повод честването са предвидени и други интересни събития.

В края на 19 век Столична община взема решение за построяването на покрит пазар в София за продажбата на месни и млечни продукти, птици, риба и зеленчуци.За изграждането на търговското средище е определено мястото на обширната дървена сграда в центъра на града, в която след Освобождението се изнасят театрални и циркови представления. Строителството на „Халите“ започва през 1909 година по проект на архитекта Наум Торбов и отваря врати през 1911 година. Сградата се явява един от емблематичните образци на българския стил „неовизантика“  в архитектурата от началото на ХХ век. Фасадите са много богати на каменна пластика и други елементи на архитектурно – художествен синтез.

„Централните Софийски Хали“ са първия съвременен покрит пазар в България. Заради великолепната си архитуктура през 1955 година сградата получава статут на паметник на културата от национално значение.

Неслучайно преди век столичната общинска управа взема решение да построи на днешното място на „Централните Софийски Хали“ голям градски покрит пазар. В тази част на столицата винаги цари голямо оживление. Тук се пресичат нейните главни транспортни артерии – бул.“Мария Луиза“, бул.“Дондуков“, ул.“Екзарх Йосиф“, ул.“Пиротска“ и началото на несъществуващата днес улица „Търговска“.

След откриването си до средата на 40 години на миналия век в „Халите“ са извършвали търговска дейност около 170 магазини и щандове, работещи при специални условия регламентирани с правилник от Столичната община. Затворени са през 1988 година за реконструкция и обновление и са открити отново на 30 май 2000 година. 75% от акциите на „Халите“ са придобити от израелската компания Аштром. В Халите работят 1 000 служители като търговските помещения са разположени на 3 етажа.

 

Програма по случай честването на 100 години „Централни Хали“

16 май – 16 юни 2011г. – Изложба „Детски забавления и пакости”, ет. 0;

16 май – 16 юни 2011г. – Изложба „Стара София”, ет. 2; Фотоси от миналото на „Централни хали“ и от улиците и сградите на стара София;

30, 31 май 2011г. – Промо зона – всеки клиент на комплекса, пазарувал от щандовете и магазините на Халите ще получи подарък еко торбичка „100 години Централни Хали София” по случай рождения ден;

 

30, 31 май 2011г. – Всички посетители и клиенти ще имат възможността да разгледат изложбата „Стара София” и да се снимат зад ретро модели или с аниматори облечени в ретро костюми и да получат подарък от комплекса – моментна снимка;

 

30, 31 май 2011г. – По случай рождения ден на „Централни Хали” по булевардите около търговския център ще пътува ретро трамвай, в който всички жители и гости на столицата ще имат възможност да се повозят.